Opstaan…voor een langslaper een probleem, voor een vroege vogel een fluitje van een cent. In de christelijke traditie heeft opstaan echter een heel andere betekenis.
Het verwijst naar Jezus die uit de dood opstaat en ons voorgaat in het licht van de Eeuwige. Het is tegelijkertijd een opdracht aan ieder mens om op te staan, zoals in het volgende lied prachtig wordt verwoord:
Sta op! Een morgen ongedacht,
Gods dag is aangebroken,
er is in één bewogen nacht
een nieuwe lente ontloken.
Hij heeft gezegd: Gij mens, kom uit,
open uw dode oren,
Kom uit het graf dat u omsluit.
Kom uit en word geboren!
– Ad den Besten
Lied 630 uit Liedboek –
Palmpasen
Voor Palmpasen maken de kinderen volgens traditie een palmpasenstok met bovenaan een broodhaantje. Het is zinvol om aan de stok, vaak in een kruisvorm, gedroogde vruchten te hangen die een bijbelse betekenis hebben zoals:
- Dadel
In de bijbel wordt de dadelpalm vergeleken met het beeld van de rechtvaardige
omdat hij recht omhoog groeit en goede vruchten geeft -Psalm 92 vers 13 - Vijg
De vijg is een belangrijke voedselbron. Door het hoge suikergehalte kan hij gedroogd worden en als wintervoedsel dienen. De vele zaden zijn een beeld van vruchtbaarheid.
In de bijbel is het een van de zegeningen van het beloofde land – Deuteronomium 8 vers 8. - Rozijn/druif
Rozijnen zijn gedroogde kleine druiven.
Jezus wordt de ware wijnstok genoemd – Johannes 15 vers 1-15 - Haan
Het haantje is een verwijzing naar het hanengekraai en de verloochening van Jezus door Petrus: “Voordat de haan kraait, zul je Me drie keer verloochenen” – Matteüs 26 vers 34.
Ingrediënten
Voor ca. 8 haantjes
500 g bloem
10 g gedroogde gist of 25 g verse gist
3 dl melk
50 g boter
½ eetlepel zout
3 eetlepels suiker
1 ei
Bereidingswijze
Los de gist op in lauwwarme melk (niet boven 30 graden).
Meng bloem, zout en suiker in een kom.
Maak in het midden een kuiltje en giet de opgeloste gist daarin.
Roer vanaf de randen het meel door het vocht. Snijd de boter in dunne plakjes of stukjes en voeg deze toe. Kneed met de handen tot een soepel deeg.
Bestrooi een oppervlak met bloem en kneed met de muis van je hand verder.
Draai af en toe een kwartslag de deegbal om. Leg het terug in de kom met een doek erover en laat het op een warme plaats 3-4 uur rijzen.
Verdeel het gerezen deeg in 8 stukken en rol uit tot 8 rolletjes van ca. 18 cm. Leg de rolletjes in U- en omgekeerde S-vorm op de bakplaat met tussenruimte voor het rijzen. Knip in de U- vorm de uiteinden in voor kam en staart en druk een krent in het deeg als oog. De omgekeerde S-vorm kan volstaan met een krent als oog. Eventueel kan de staart wel worden ingeknipt. Bestrijk de haantjes voor het bakken met een losgeklopt ei. Bak ca. 20 minuten op 220 graden.
Recept:
Gert Vos
Hemelse Spijzen-een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis
Lannoo/Ten Have, 2004