Gründonnerstagsuppe

Witte Donderdag-soep.
De Duitse naam Gründonnerstag wordt meestal in verband gebracht met grien, grienen, verdriet en niet met het groen van de kruiden
Dit is een recept uit een handgeschreven kookboekje van een onbekende huishoudster die in de 19e eeuw dienst deed in een Duitse pastorie. Nog altijd zijn de Schöberl (stukjes zoute cake) zeer gewild in Oostenrijk.

Ingrediënten

Voor de Schöberl (soepvulling)

3 eierdooiers
3 eiwitten
1 theelepel koffieroom
1 theelepel zout
50 g tarwebloem
bakpapier

Voor de soep

60 g boter
60 g tarwebloem
1 l warm water
1 l melk (room)
zout
tuinkruiden, vooral veel kervel

Bereiding

Schöberl (soepvulling)

Oven voorverwarmen tot 225 °C. Bakplaat beleggen met bakpapier.
Dooiers losroeren met room.
Eiwitten stijfkloppen met zout. Met een grote gladde lepel door het wit scheppen.
De gezeefde bloem evenzo.
Dit beslag vingerdik uitstrijken op de bakplaat.
Bakken: 12-15 minuten op de middelste richel. In heel kleine stukjes breken.

Soep

De boter smelten, de bloem erbij roeren. Als alles mooi geel ziet, bij beetjes en al roerend water en melk toevoegen. Zouten naar smaak, 10 minuten doorkoken onder deksel.
Dan een scheutje room erbij.
Vlak voor het eten veel gewassen, fijngesneden en uitgelekte kruiden toevoegen.
Op het bord Schöberl in de soep strooien.

 

 

Recept:
Janny de Moor

 

 

Dit bericht is geplaatst in Soepen, Witte Donderdag met de tags , . Bookmark de permalink.