Ingrediënten
500 g speltgort
1 l water
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook
1,5 kg fijngesneden groenten van het seizoen:
in de herfst bijvoorbeeld:
wortel, broccoli, courgette, venkel, bonen
snuf zout
De saus:
60 g boter
4 eetlepels bloem
1 l melk
kruiden: tijm, oregano/ marjolein (droog of vers)
zout, nootmuskaat
8 eetlepels zure room/ yoghurt
(eventueel ook 150 g gemalen kaas en karwij door de groenten en 150 g kaas en karwij door de saus roeren)
Bereiden
Speltgort aan de kook brengen en laten wellen. Uien en knoflook (uit de knoflookpers of knijper) in boter fruiten. Daarna de groenten met snuf zout toevoegen en roerbakken tot alles gaar is.
De saus:
Boter smelten, bloem erover strooien en roeren tot lichtgele massa. Melk beetje bij beetje toevoegen totdat saus lichtgebonden is. Dan de kruiden toevoegen. Tweederde van de saus met 4 eetlepels zure room of yoghurt door de groenten roeren. Groetenmassa in een beboterde ovenschaal doen. De rest van de saus met 4 eetlepels room of yoghurt en een losgeklopt ei vermengen erover de gieten en nog ca. 15 minuten bij 200 graden in de oven laten bakken.
Bron:
naar een recept uit Hildegard van Bingen,
kookboek: Wighard Strehlow