Ingrediënten
8 zoute haringen
1,5 kop blanke azijn
1 kop water
1 kop suiker
2 eetlepels geraspte mierikswortel
2 rode uien, gesneden
2 winterwortels, in fijne plakjes gesneden
4 theelepels geel mosterdzaad
4 theelepels dillezaad
4 theelepels selderijzaad
6 laurierblaadjes
Bereiding
Breng de azijn met het water, de suiker, het zaad en het laurierblad aan de kook tot de suiker opgelost is. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Smeer de haringen in met mierikswortel. Maak mooie laagjes van haring, wortel en ui in een glazen pot. Giet het afgekoelde azijnmengsel over de haring. Sluit de pot goed en bewaar 2 tot 3 dagen in de koelkast, zodat de smaak goed in kan trekken.
Smaakt lekker met bijvoorbeeld witte bonen of roggebrood.
Recept:
Hemelse spijzen,
Tini Brugge en Gert Vos
foto Isabel Rottiers