Rijstsalade met noten en meloen

Vrede gaat nooit vanzelf.
In de Vredesweek willen we aandacht geven aan het omgaan met verschillen.
Samen de maaltijd gebruiken was in de bijbel al een gebruik om mensen met alle verschillen, te verbinden.
Dit is een salade met contrasten als zwart-wit en met zowel bitter als zoet.
Groen, de kleur van hoop,een nieuw begin en van vrede, kan als sla erbij.

 

Ingrediënten
3 à 4
personen!

100 gram witte rijst en kurkuma
100 gram zwarte rijst
halve honingmeloen
150 gram cashewnoten
8 zongedroogde tomaten in olie (pot)
Kurkuma (geelwortel) gemalen

dressing:
1 ½ eetlepel walnotenolie (of de olie uit de tomatenpot)
2 eetlepels sap van meloen
1 eetlepel vlierbloesemsiroop
½ eetlepel citroensap of frambozenazijn
peper, zout

 

Bereiden

Kook de witte rijst in water met zout en kurkuma (voor een gele kleuring).
Kook ook de zwarte rijst – Thais te koop in de Toko. Voorkom dat de rijst gaat kleven.
Laat beide afkoelen en ‘hark’ de korrels los.
Rooster de cashewnoten op een bakplaat in de oven – 175°C, 15 minuten, omscheppen – of in de koekenpan. Af laten koelen.
Steek bolletjes uit de meloen of snijd deze in blokjes. Laat de tomatenhelften uitlekken en snijd ze in kleine stukjes. Meng in een ruime schaal alle ingrediënten door elkaar.
Doe in een apart bakje de onderdelen van de dressing en klop deze stevig door elkaar tot een gebonden vloeistof. Blijft deze te dun, voeg dan wat olie bij. Giet de dressing over de salade en schep deze voorzichtig om.

Geef brood, eventueel met kruidenboter en groene sla erbij.

 

 

 

Bron
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Herfst, Salades, Vredesweek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.