De kunst van het snijden van de koekplanken heeft zich tot een zeer hoog niveau ontwikkeld, zoals in vele bakkerijmusea is te zien. Omdat deze vormen als het ware het negatief zijn van de afbeelding, anders gezegd het spiegelbeeld, werden de koeken ook wel aangeduid met het Latijnse woord voor spiegelbeelden, nl. specula. Daarom eten we dus tegenwoordig nog steeds speculaasjes.
-albert hovius –
Ingrediënten
175 gram bloem
100 gram boter
75 gram bruine basterdsuiker
2 theelepels bakpoeder
20 gram speculaaskruiden
U kunt de speculaaskruiden kant en klaar kopen of zelf maken.
Voor 20 gram mengt u dan 10 theelepels kruiden. De basis bestaat uit:
6 theelepels kaneel
2 theelepels kruidnagel
2 theelepels nootmuskaat
U kunt deze melange naar eigen smaak aanpassen
door andere kruiden toe te voegen zoals:
½ tot 1 theelepel koriander en/of
½ tot 1 theelepel foelie en/of
½ tot 1 theelepel anijs en/of
½ tot 1 theelepel gember en/of
½ theelepel kardemom en/of
½ theelepel witte peper
Breng het aantal extra theelepels in mindering op de basiskruiden.
Bereiden
Speculaaskoekjes
Smeer de speculaasplank in met slaolie. Strooi er iets bloem in en druk het deeg stevig in de vorm. Rest afsnijden. Tik de figuurtjes uit de vorm op een beboterde bakplaat of op bakpapier. Bak de koekjes 20 tot 30 minuten.
Als u geen speculaasplank heeft kunt u het deeg uitrollen tot een halve centimeter dikte en dan de koekjes uitsteken met koekjesvormen die u wel ter beschikking heeft.
Speculaasbrokken
Wilt u geen koekjes maken maar speculaasbrokken dan heeft u als extra nodig:
1 losgeklopt ei
amandelen
U kunt het deeg ook gebruiken om speculaasbrokken te maken. Rol daarvoor het deeg uit tot één centimeter dikte. Bestrijk het met het losgeklopte ei en decoreer het met amandelen. Bak de brokken 30 tot 40 minuten.