Blasiusbrood is bekend in Nederland, Duitsland en Zwitserland.
Het speciale brood wordt gebakken met rogge: men dacht dat de broodjes door de samenstelling helpen bij keelaandoeningen. Traditioneel werden daartoe de broodjes op deze dag gezegend. Rogge was van oudsher goedkoop, zodat iedereen dit brood kon bakken. Het recept dat oorspronkelijk uit 100 % roggemeel bestond, is aangepast.
Ingrediënten
150 g roggemeel
150 g bloem
150 ml water
½ tl zout
1 zakje gist
1 el suiker
100 g gedroogde vruchtjes naar keuze – denk aan rozijnen,krenten,
maar ook aan kleine stukjes vijgen, dadels of appeltjes
Bereiding
Verwarm 150 ml water -handwarm- los er de eetlepel suiker en gist in op en laat het minimaal 15 minuten staan.
Meng de meelsoorten met het zout in een kom.
Voeg er de stukjes gedroogde vruchten aan toe en daarna de gist met water.
Kneed tot een soepele bal.
Voeg eventueel nog wat water toe.
Vorm er langwerpige broodjes van en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak op 200 graden, ca. 15 minuten.
Bron: naar een recept van Vanessa van Koppen in Zalig Zoet, Forte Uitgevers, Baarn, 2015