Nodig:een ingevette vlaaivorm met losse bodem of springvorm van 25 cm
Ingrediënten
Voor de korst
250 g patentbloem
2 theelepels zout
100 g boter
2 eetlepels witte wijnazijn
koud water
Voor de vulling
400 g prei, in ringetjes gesneden
300 ml melk
30 g boter
snuf zout en peper
100 blauwe schimmelkaas of Cheddar verkruimeld
100 g creme fraiche
3 eieren
Bereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Bloem en zout in een kom. Rasp de (harde) boter daarboven. Vermeng de slierten boter met de bloem. Roer beetje bij beetje de azijn erbij en zoveel water tot er geen droge bloem meer is in de kom.
De bloemkruimels bij elkaar knijpen en uitrollen op een met bloem bestoven oppervlak. In drieën vouwen en nog een keer uitrollen tot een rechthoekige lap. Deze opvouwen en in en de koelkast leggen.
Prei in ringetjes snijden en ca. 10 minuten in ruim water koken. In een vergiet koud spoelen en droog drukken met een doek.
Verkruimelde kaas, crème fraîche en eieren met de melk loskloppen.
Het deeg uitrollen tot een ronde lap van 32 cm en in de vorm leggen. De groenten erin en daaroverheen het eimengsel.
50 minuten bakken bij 200 graden (onderste richel)
Bron: Naar een recept uit Cooking with the saints van Ernst Schuegraf, Ignatius preses, 2001 en Janny de Moor in: Aan tafel, bijzondere Europese Streekgerechten, Spectrum, 2007.