Cirkelen om vrede
De Vredesweek, de derde week van september wordt in oecumenisch verband al jarenlang in ere gehouden. Protestanten en katholieken, werken daarbij samen.
Wat is er mooier om na afloop van een dienst samen koffie te drinken met mogelijk ook andere betrokkenen belangstellenden buiten de kerken. Deel daarbij bijvoorbeeld deze taart met vruchten die herinneren aan vrede en gerechtigheid.
Vijg en Vrede
‘Zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers
en hun speren tot snoeimessen.
Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk,
geen mens zal meer weten wat oorlog is.
Ieder zal zitten onder zijn wijnrank
en onder zijn vijgenboom,
door niemand opgeschrikt’.
– Micha 4 vers ,3-4 –
Oorlog leidt vaak tot verwoesting, vlucht en hongersnood.
De vijg met haar vele zaden is een beeld van vruchtbaarheid. De vijg was in de tijd van de bijbel een belangrijke voedselbron omdat hij door het hoge suikergehalte gedroogd konden worden en tot koeken geperst. In het bijbelboek Deuteronomium 8 vers 8 wordt de vijg dan ook genoemd als een van de zegeningen van het beloofde land.
Dadel
‘Rechtvaardigen groeien op als een palm (…)
zij dragen nog vrucht als ze oud zijn
en blijven krachtig en fris’.
– Psalm 92 vers 13-14 –
Van de dadelpalm komen smakelijke en voedzame vruchten, die evenals de vijg, gedroogd kunnen worden. Omdat hij recht omhoog groeit (“recht door zee’) en goede vruchten geeft wordt het een beeld van de rechtvaardige.
Onrecht is vaak de kiem van onvrede.
Wit en Kwark
Een witte vlag, een witte duif, de kleur van vrede en verzoening is feestelijk wit:
Wit is ook de kleur die ontstaat als alle kleuren samenkomen. Vrede is als een land van ‘melk en honing.’ Daarom als basis voor dit gebak een melkproduct.
Je kunt natuurlijk ook eigen recepten samenstellen met wit als basiskleur.
Witte ingrediënten die in dit seizoen passen zijn bijvoorbeeld:
* bloemkool, pastinaak, patisson, venkel
* noten, amandelen
Ingrediënten
voor een springvorm van ca. 20 cm
250 g biscuit of andere brosse koek
100 g boter
450 g kwark
200 g suiker
3 eieren
4-6 dadels – eventueel gedroogd
8 vijgen – eventueel gedroogd
Bereiden
Verkruimel de koekjes. Smelt de boter en roer die door het koekkruim.
Bekleed daarmee de bodem van en springvorm en laat 1 uur opstijven inde koelkast.
Meng kwark, suiker en eieren en giet dit mengsel op de bodem.
Bak 60 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven.
Laat de taart minstens 4 uur afkoelen in de oven.
Snijd de vijgen en dadels in stukjes en maak daarmee twee cirkels op de taart.
Cirkelen om vrede ….
Recept:Gert Vos
Hemelse Spijzen
Tekst en foto’s: Tini Brugge