Allerheiligenbrood

Op 1 november viert de rooms katholieke kerk het feest waarop alle heiligen worden herdacht, de dag daarna richt zich de gedachtenis op alle andere overledenen.
Van oudsher bestond er een dodenherdenkingsdag. Vaak werd dan samen gegeten.
In Siena-Italië- wordt voor die dag een speciale plaatbrood gebakken:
Paco coi Santi = brood met de heiligen. De vulling kan variëren.
Op het platteland kan dat een mix zijn van gedroogde vijgen, dadels, pijnboompitten (samen 225 g) met rozemarijn en 2 eetlepels honing.

Ingrediënten

375 g broodbloem
14 g instantgist
2 1/2 dl lauw water
2 theelepels zout

vulling

100 g grof gehakte (gepelde!) walnoten
3 eetlepels olijfolie extra vergine
75 g rozijnen
50 g kristalsuiker
2 theelepels versgemalen zwarte peper
bloem om te bestuiven

 

Bereiden

Bloem in een kom. Flinke kuil in het midden maken. Daarin de gist strooien en los roeren met het lauwwarme water en wat bloem.
Kom toedekken met een vochtige doek en 10 minuten laten staan op kamertemperatuur.

Gistoplossing na 10 minuten door de bloem kneden en dan zout toevoegen.
In een kwartier een soepel deeg kneden.
In een met olijfolie bestreken kom toedekken en bij kamertemperatuur 1 uur laten rijzen.

Walnoten goudbruin fruiten in olie en laten afkoelen.
Gewassen rozijnen 10 minuten laten wellen in heet water, afdrogen en laten afkoelen.

De vulling door het gerezen deeg kneden en 45 minuten laten rijzen.
Oven voorverwarmen op 200 graden.

Strooi bloem op een werkvlak. Vorm van het deeg eerst een bol en dan een ovaal.
Leg dat op bakpapier op de bakplaat.

Ca. 25-30 minuten bruinbakken op de onderste richel van de oven.

 

 

Recept:
Janny de Moor –
Europese Streekgerechten (Trouw)

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gedachtenis, Herfst, Ontbijt met de tags , , , . Bookmark de permalink.