Bannock voor St. Michaelsdag

 

Op St. Michaelsdag maakte men een rond brood, dat aan twee kanten wordt gebakken, zodat het een wiel voorstelt. Het wiel dat meehelpt om de zon te laten blijven draaien om de aarde (althans, zo was het wereldbeeld toen).

 

In de Schotse Bannock is de nodige Christelijke symboliek gekomen: zo wordt het gemaakt van drie soorten meel en worden beide zijdes tijdens het bakken driemaal bestreken met een mengsel van geklopt ei en melk. Met name dit laatste ritueel geeft het brood wat mij betreft een bijzondere lading. Tijdens het bakproces ben je actief bezig met de Heilige Drie-eenheid.

Het brood is zeer stevig en daarom ruim genoeg voor 8 personen.
Het wordt als nagerecht of zelfstandig (bij de thee) gegeten.

Liefhebbers kunnen het brood nog meer smaak geven door er nog rozijnen, kaneel of andere smaakmakers aan toe te voegen.
Als je een wat lichter brood wilt hebben, verdient het aanbeveling om één deel meel naar keuze te vervangen door gewoon tarwemeel.

 Ingrediënten

150 gr. roggemeel
150 gr. havermeel
150 gr. gerstemeel
4 à 5 flinke el. (basterd)suiker
mespunt zout
1/2 tl. dubbelkoolzuurhoudende soda
+/- 2,5 dl. karnemelk
50 gr. gesmolten boter

voor de korst

2 eieren
4 el. melk

 

Bereiding

Bannock

Zet de oven op 200 graden. Doe de 3 soorten bloem in een kom en meng ze met de suiker, het zout, de soda en gesmolten boter.
Voeg dan langzaamaan net zoveel karnemelk toe totdat je er een soepele bal van kunt kneden. Je hoeft het brood niet door te kneden.

Doe de bal in een springvorm of in een koekenpan die in de oven kan, waarvan je de onderkant met een beetje olie of boter hebt ingevet. Bak de bannock ongeveer 5 minuten. Kluts ondertussen de melk met de eieren en bestrijk de bovenkant van de bannock ermee. Na ongeveer weer 5 minuten de bannock uit de springvorm of koekenpan halen, voorzichtig met een ovenwant en eventueel gestut door een groot bord omkeren en de andere kant bestrijken met het mengsel. Officieel moet je dit dus nog 2 keer met beide kanten herhalen.

Na ongeveer 30 à 35 minuten is het brood gaar. Test het door op het brood te kloppen met je knokkels: gaar brood klinkt hol. Snijd het brood in taartpunten en serveer eventueel met nog wat boter.

 

 

Recept:
Vanessa van Koppen
Sacre Cuisine
Dit bericht is geplaatst in Brood, Heiligen, Herfst met de tags , , , , . Bookmark de permalink.