Borscht  – Bietensoep koud of warm

Er zijn veel soorten bietensoepen, koud of warm. De oorsprong van de vele recepten ligt  in Rusland, Polen en andere Slavische landen. Karakteristiek is de rode kleur en het aroma.

Bieten waren in de winter volop voorradig (omdat ze goed te bewaren zijn) en werden met kool, knolselderij of winterwortelen gekookt en tot soep gepureerd.

Er bestaan ook zomerse versies, die vaak koud gegeten worden.
Een koude rode versie voor de zomer,  zonder biet is er ook.

Traditioneel 14 gangen gerecht uit Polen

Het hoofdgerecht met Kerst bestond uit karper.
Eén van de andere veertien gangen bestond vaak uit een bietensoep, zuurkoolpannenkoekjes en een Kerst-compôte met 12 vruchten.

Recept voor Zuurkoolpannenkoekjes
Recept voor Kerst compôte met 12 vruchten

 

Bietensoep voor Kerst

Deze soep uit Volyn, een streek in de Oekraïne die vroeger bij Polen behoorde, is een van de zogenaamde 14 gangen bij de kerstmaaltijd.
Veertien gangen vanwege de verwijzing naar:
Christus (zijn geboorte), Maria (zijn moeder) en de 12 apostelen.

 

Ingrediënten

1 kg gekookte bieten
8  eetlepels azijn
400 g  bijvoorbeeld wortel, prei, knolselderij of witte kool of spitskool
4 uien
8 aardappels
16 eetlepels (potje) gekookte witte bonen
zure room, yoghurt of selderij  ter versiering

 

Bereiding

Bieten in reepjes snijden en wegzetten met azijn. De groente klein snijden in plakjes of blokjes, en deze in 2 liter water ca. 20 minuten koken, met peper en zout. Witte bonen en bietenreepjes toevoegen, verwarmen en als laatste het zure bietensap toevoegen. Op dienen met een klontje room, yoghurt of groen ter versiering.

 

 

Bron:
Janny de Moor in:
Aan tafel, bijzondere Europese Streekgerechten

 

 

Dit bericht is geplaatst in Kerst en kersttijd, Soepen met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.