Broodhaantjes

5 broodhaantjes

Ingrediënten

250 graan bloem
150 milliliter lauw water
5 gram suiker
5 gram zout
scheut zonnebloemolie
5 gram verse gist
Verse gist is in blokjes van 40 gram te koop in het koelschap van de  – mediterrane-  supermarkt
5 krenten of rozijnen

 

Bereiden

Brooddeeg maken:
doe in een mengkom of schaal de bloem en daarbij het water, zout, suiker en de zonnebloemolie. Kruimel de gist erin. Meng de ingrediënten door elkaar en kneed ze goed en (voor je gevoel) lang door elkaar tot een samenhangende soepel bal ontstaat. Kneden kan met de hand of met de deeghaken van de mixer. Dek de kom af en zet ‘m een uur op een warme plaats te rijzen.

Zet een licht ingevette bakplaat klaar.

Haantjes maken
Kneed het deeg even door en verdeel het in vijf porties. Rol tussen je handen het deegballetje uit tot een sliert die onderaan dik is en bovenaan uitloopt in een puntje.

Leg nu het deeg in een gespiegelde S-vorm op de bakplaat. Zie het puntje als de snavel, het dikke deel als de pluimstaart van het haantje. Prik krent of rozijn er als een oogje in en geef met een schaar twee of drie knippen in het staartdeel. Afdekken en opnieuw een uur warm wegzetten om te rijzen.

Verwarm de oven voor op 240⁰C en bak de broodjes in 25 minuten gaar en lichtbruin. Bij kloppen moeten ze ‘hol’ klinken.

 

 

Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine

 

Dit bericht is geplaatst in Brood, Palmzondag, Vasten of Veertigdagentijd met de tags . Bookmark de permalink.