Ingrediënten
Zoet gebak
Bakmateriaal:
2 ovenbakplaten
belegd met bakpapier
Deeg (voor circa 22 stuks):
100 g zachte boter
50 g poedersuiker
100 g tarwebloem, patent
25 g gemalen noten*
(snufje zout)
ev.krenten
poedersuiker
Bereiden
- De boter in een kleine kom licht en luchtig kloppen met de klophaken van de mixer. De suiker erdoor roeren en weer opkloppen.
- Bloem en zout zeven boven de kom. Doorroeren met de gemalen noten erbij – dus niet meer kloppen – tot alles goed is vermengd. Half uur toegedekt koelen. Van dit soepele deeg zo’n 22 stuitertjes maken (circa 10 g). Hieruit op een met bloem bestoven werkvlak staafjes van 15 cm lang rollen en dan rondleggen (eindjes over elkaar), of S-jes vormen (eventueel met een oogje van een krent). De deegstuiters voor halve maantjes pletten en bijsteken met een glas. Overblijfsels weer samendrukken.
- De gevormde deegstukjes op de bakplaat schikken met wat ruimte ertussen, want ze gaan uitlopen bij het bakken. Half uur laten rusten op een koele plek.
- De oven voorverwarmen op 175 °C. De koekjes in 12-15 minuten heel lichtbruin bakken op de middelste richel van de oven. Daarna meteen bestuiven met poedersuiker. Laten afkoelen op de plaat. Voorzichtig ‘lossen’ met een kaasschaaf, ze zijn uiterst breekbaar. Luchtdicht bewaren.
* Voor de gemalen noten kiest u uit hazelnoot, walnoot of amandel. Het zout staat tussen haakjes omdat het er officieel niet in hoort, maar gebruik het toch maar wel: het verhoogt de smaak.
Bron:
www.jannydemoor.nl/nl/portfolio/items/cherubijntjes/