Oogsten en gedenken:
In de katholieke traditie herdenkt men van oudsher op 1 november heiligen inclusief Bijbelse personen -Allerheiligen – en op 2 november alle overledenen – Allerzielen. Protestanten gedenken meer en meer hun overledenen ook rond deze dagen, maar ook op de laatste zondag van het kerkelijk jaar en in sommige tradities op Oudjaar.
Traditioneel werden er broden gebakken met vullingen van geoogste vruchten. In Italië is het Allerzielenbrood gevuld met bijvoorbeeld gedroogde vijgen, dadels, pijnboompitten, rozemarijn en honing.
Een zogenaamd vlechtbrood, waarin brooddeeg met elkaar vervlochten wordt,
accentueert verbondenheid.
Een ronde dadel-cake kan herinneren aan oogst, gedachtenis en verbondenheid .
Symboliek
In de Bijbel wordt de dadelpalm, Phoenix dactilyfera, vergeleken met een rechtvaardige – Psalm 92 vers 13 – omdat hij recht omhoog groeit en goede vruchten – dadels – geeft.
De ronde vorm heeft geen begin en einde, zoals een ring en verwijst mede daarom naar verbondenheid.
Ingrediënten
200 g gedroogde dadels, zonder pit
175 g zelfrijzend bakmeel
50 g tarwebloem (patent)
175 g boter/ margarine
150 g suiker (kan ook lichtgekleurde bastaardsuiker zijn)
3 eieren
50 ml sinaasappel- of citroensap
snuf zout
ronde springvorm van minimaal 22 cm. doorsnee
Bereiden
Snijd de dadels in kleine brokjes en bestrooi ze met wat meel.
Verwarmt de oven op 175 graden.
Klop de zachte boter met de suiker schuimig en doe stuk voor stuk de eieren erdoor.
Voeg daaraan toe, in fasen, het gezeefde meel en bloem afgewisseld met scheutjes sap.
Roer door het dikke beslag, beetje bij beetje de dadelstukjes. Schep het beslag in de met boter ingevette vorm. Plaats op de onderste richel en bak ca. 45 minuten. Test met een vork of de cake gaar is.
Versier eventueel met dadelstukjes.
Bron:
naar een recept van Janny de Moor
www.jannydemoor.nl