Ingrediënten
± 1,5 kg aardappels (vastkokend of kruimig, naar smaak)
1 teentje knoflook
± 100 gram gruyère kaas (of belegen Nederlandse kaas)
± 100 ml room
± 75 gram boter
peper en zout
Bereiding
Schil de aardappels en snijdt ze vervolgens in (flinter)dunne plakjes. Lukt dat niet met een mes, gebruik dan een (kaas)schaaf. Snijd het teentje knoflook door midden en wrijf er de ovenschaal mee in. Neem een likje boter en wrijf er de ovenschaal mee in.
Leg nu een dun laagje aardappelpartjes op de bodem. Strooi daar een beetje peper en zout over en wat dikke druppels room her en der. Leg er een tweede laag partjes overheen. Strooi daar een beetje peper en zout over en wat likjes boter her en der. Herhaal zo om en om totdat je de laatste laag te pakken hebt. Dan nog wat room erover en de gruyère (geraspt of in plakjes) verdelen over de bovenkant.
Laat deze gratin Dauphinois lang (± 1 ½ uur) in een zachte oven (niet hoger dan 150 graden) gaar worden.
Recept:
Vanessa van Koppen
Sacré cuisine