Kip uit Nitra met benedictijnse druivensaus en rijst

 

 

Nitra ligt in Slowakije op een kruispunt waar de vier vertakkingen van de langste wijnroute bij elkaar komen. Daar op de berg  Zobor is een Benedictijner abdij gebouwd. Zij hadden wijn nodig voor de liturgie en maakten de wijn zo populair dat ze ook aan andere Europese hoven gedronken werd.

 

 

Ingrediënten

4 eetlepels boter
8 stukjes kipfilet  of 4 dubbele stukken
snuf peper, zout
4 bosuitjes- grofgesneden
4 zure appels in blokjes
400 g witte druiven zonder pit
100 g grof gehakte walnoten
4 theelepels suiker
2 dl droge witte wijn
4 partjes citroen
rijst en peterselie

Bereiding

Boter verhitten, bij voorkeur in een pan met een anti-aanbaklaag.
Kipfilet licht bruin bakken en bestrooien met peper en zout. Deksel erop en ca. 15 minuten zachtjes garen- tot er geen roze vlees meer te zien is!
Uit de pan nemen en warm houden.
In het braadvet uitjes, appel, druiven en noten kort fruiten.
Bestrooien met suiker en kort karameliseren.
Wijn erover (spettert) en twee minuten op hoog vuur inkoken.
Saus op de kip scheppen.
Gekookte rijst garneren met fijngehakte peterselie.

Bron: Aan tafel! – Bijzondere Europese streekgerechten, Janny de Moor, Utrecht, het Spectrum, 2007
Dit bericht is geplaatst in Herfst, Hoofdgerechten, Oogstdankdag met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.