In de bijbel worden kruiden als gewas en keukenkruid genoemd, maar nergens worden geneeskrachtige kruiden met name genoemd. Dat is opvallend, want tot op de dag van vandaag worden kruiden die in Israël van nature groeien in de volksgeneeskunde gebruikt, zoals wonderboom, laurier, hysop en knoflook. Dille en komijn worden gebruikt bij maag- en darmklachten.
Mattheüs 23 vers 23
“Wee jullie, schriftgeleerden en Farizeeën,
huichelaars, jullie geven tienden van munt,
dille en komijn, maar veronachtzamen
wat in de wet zwaarder weegt:
recht, barmhartigheid en trouw, terwijl men
het een zou moeten doen zonder het andere te laten.”
In de bijbelteksten was men beducht voor afgoderij en kwakzalverij. Wel komen in de bijbel ook kruiden en specerijen zoals kalmoes, kaneel en kruidnagel voor, die vanwege hun heerlijke geur gebruikt werden bij het bereiden van geurige zalfolie of het bereiden van reukoffers. Een aantal kruiden werd in de tijd van de Bijbel geteeld als landbouwgewas zoals anijs, dille, munt, karwij en komijn.
Jesaja 28 vers 25
“Als hij het land geëffend heeft,
strooit hij toch komijn en karwij,
zaait tarwe in rijen, gerst in vakken
en spelt langs de rand van zijn akker?“
De recepten met bijbelse kruiden zijn per kruid gerangschikt:
Dille
Hysop zie majoraan
Koriander
Majoraan/oregano
Munt
Recepten bij andere specerijen