Majoraan/oregano

Kies voor gewone majoraan
Origanum vulgare

 

 

 

“Neem met majoraan mijn zonden weg en ik word rein”
Psalm 51 vers 9

 

 

 

Lange tijd is dit kruid met hysop vertaald omdat het in het Grieks esop heet.
Maar waarschijnlijk wordt de Syrische hysop bedoeld dat in het Latijn Origanum syriacum heet.
Deze plant wordt in Samaria gebruikt als kwastje om het bloed van het paaslam mee te besprenkelen. De echte marjolein – Origanum majorana  is als keukenkruid reeds sinds de Oudheid (Egypte) in cultuur gebracht.

De wilde marjolein die in Nederland van nature voorkomt – Origanum vulgare – wordt als vaste plant gekweekt. Het is een goede sierplant die aantrekkelijk is voor vlinders en goed in boeketten past.

 

Majoraanblaadjes – Oregano- gedroogd of vers, worden vooral in vleesgerechten gebruikt. Het kan worden meegekookt en meegebakken. Ook in veel Italiaanse gerechten bij tomaten, courgettes, aubergines en paddenstoelen past het goed.

 

Recepten met Majoraan

· Bruine soep
· Venkel met oregano
· Groentensoep met munt en majoraan