Winter

De winter is de tijd waarin alles ondergronds zit. De bodem is in ruste en maakt zich klaar voor een nieuw seizoen. Buiten is het kouder en binnen maken mensen het gezellig en zien intussen uit naar het lengen van de dagen.

 

 

Oud- en Nieuwjaar

Het oude jaar voorbij en het nieuwe jaar verwelkomen.
Een moment om elkaar – met iets lekkers- het goede toe te wensen: het land van melk en honing.

 

 

Epifanie

Een heldere ster wijst de drie wijzen naar de kribbe, naar het licht van God.
Epifanie betekent letterlijk aan het licht komen. De naam voor het begin van het jaar waarin de aandacht uit gaat naar de verschijningen van Jezus.

 

Gebedsweek voor de eenheid

De gebedsweek voor de eenheid van christenen wordt gevierd in de derde week van januari. De Raad van Kerken ondersteunt dit initiatief.
Ieder jaar wordt de week voorbereid door een ander land.

 

 

Koken met wintergroenten

De volgende wintergroenten die in dit seizoen in Nederland
van het land komen of koel bewaard zijn:
boerenkool, knolselderij, kool – rode en witte, koolraap, pastinaak, rammenas, rode bieten, spruiten, schorseneren, prei, uien, veldsla, winterpostelein, witlof, wortelen, wortelpeterselie, zuurkool.
Daarnaast zijn beschikbaar: appels, peren en noten.

Recepten bij de Winter

Maaltijdsoepen
Romige boerenkoolsoep
Winterbouillon

Wintergroenten
Alternatieve tips voor het gebruik van wintergroenten.
Serveer naar keuze met aardappels, rijst of pasta.
Aardappels uit de oven
Gesmoorde boerenkool
Boerenkool tapas
Gebakken knolselderij met spekjes en ui 
Prei-gember tarte tatin
Roerbakspruiten of -kool
Uiensaus
Winterratatouille
Witlofster

Stampotten
Stamppot met diverse wintergroenten
Stamppot spruiten met appel en gember (ovenschotel)
Hete bliksem

Pasta’s
Boerenkoolpasta 
Lasagna met wortel en pompoen

Diversen 
Pastinakenkoekjes
Pannenkoeken met licht en levenskracht