Olijfoliecake met ananas

Ingrediënten

250 g bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
1,2 dl vergine olijfolie
200 g rietsuiker of 150 kokosbloemensuiker
4 (scharrel) eieren, gesplitst
ca. 80 ml, bij voorkeur versgeperste, sinaasappelsap
2 theelepels geraspte of fijngehakte  sinaasappel of citroenschil
1 blik (of vers) schijven fair-trade ananas

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op maximaal 180 graden.
Beboter een vuurvaste schaal van ca. 20-30 cm.

Meng in een kom bloem, bakpoeder en zout.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg langzaam roerend het sinaasappelsap toe.

Klop in een andere kom olijfolie met suiker met de mixer romig.
Voeg de eidooiers toe en klopt het tot een luchtig mengsel (ca. 5-7 minuten).

Voeg het olie-suikermengsel toe aan het beslag, evenals de de geraspte schillen.
Klop tot het geheel tot een glad beslag.

Klop in een schone kom de eiwitten stijf tot zachte pieken en schep die voorzichtig door het beslag.

Leg op de bodem van de vuurvaste schaal de uitgelekte ananas schijven en giet het beslag er overheen.

Bak ca. 35 minuten op 180ºC, tot de cake ‘droog’ is.
Laat 15 minuten in de vorm afkoelen.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Nagerechten, Vasten of Veertigdagentijd met de tags , , , , . Bookmark de permalink.