Paas-omelet

Herscheppen
Paas-omelet met groen

Een ei hoort er bij met Pasen.
Vroeger begonnen kinderen vanaf Witte Donderdag eieren te verzamelen.
Het liedje herinnert daaraan:

 ‘één ei is geen ei,
twee ei is een half ei,
drie ei is een paasei’

In de Orthodoxe kerken worden de eieren fraai beschilderd en meegenomen naar de kerk om daar met Pasen gezegend te worden.

In de joodse traditie worden eieren gebruikt op de seiderschotel, een schotel met divers voedsel als herinnering aan de uittocht uit Egypte. Eieren worden in hun traditie ook gebruikt bij een begrafenismaal.

Eieren zijn een wonder met verborgen nieuw leven. Voor kinderen worden ze soms verstopt in een tuin. Ze zijn op deze wijze een herinnering aan het verhaal in de tuin over de verrijzenis, het herschapen leven van Jezus in de tuin en zijn ontmoeting met Maria in de vroege morgen, na een donkere nacht.

Dat wonder van herscheppen en herschapen worden, een wedergeboorte,  is na te vertellen aan de hand van deze Paas-omelet.

Eieren van verborgen nieuw leven, zwarte bonen van de nacht, de witte  bonen als verwijzing naar het breken van de dodelijke duisternis, het feestelijke wit van Pasen. De groene kruiden als beeld van het nieuwe leven in de tuin.

 

Ingrediënten
Voor één voedzame omelet met een vulling, geschikt voor 4(!)personen:

Koekenpan met minimaal 23 cm doorsnee
3 eetlepels boter
8 eieren
1 theelepel gekneusde komijn
peper en zout

vulling van de omelet:

1 blikje zwarte bonen 150 g
1 blikje witte bonen 150 g

1 eetlepel peterselie fijn gesneden
1 eetlepel bieslook
2 eetlepels kervel grof gesneden
klontje boter

Bereiden

Warm de bonen op. Giet af en meng daar doorheen de gesneden kruiden met een klontje boter.

Klop de eieren met een vork los. Voeg komijn, peper en zout toe. Bak de omelet in de boter. Schuif met een brede spatel het nog vloeibare deel naar het midden en een deel onder de omelet tot de gehele bovenkant droog is.

Schep de vulling erop en sla dubbel. Versier met takjes peterselie.
Meer personen? Bak een volgende omelet en houd ze warm.

 

Bron:
naar een recept van Janny de Moor:
www.jannydemoor.nl
Tekst en foto’s:
Tini Brugge.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Lente, Lunchhapjes, Paastijd, Pasen met de tags , . Bookmark de permalink.