Paars verwijst naar bezinning en vasten. Het licht dat nog niet te zien is, of de
kleuren die nog verborgen zijn, passen in deze donkere dagen. Voor Advent,
maar ook voor vastentijd.
De pasta zelf is sober, het doet ons eraan denken dat in het verborgene, in de nacht,
het nieuwe leven wordt voorbereid zoals een kind zich vormt in het donker.
In de nacht waar alles stil blijkt te zijn staat een nieuwe leven op.
Ingrediënten
8 rode bieten – ca 350 gram
6 teentjes knoflook
24 takjes tijm
50 milliliter olijfolie
Zout en peper
100 gram suiker
50 milliliter azijn
1 kilo en 200 gram spaghetti
citroensap
Bereiden
Was de bieten en schil ze. Snijd de boven- en onderkant af. Rasp de bieten.
Pel het teentje knoflook.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de knoflook. Was de takjes fijn, schud ze droog en trek de blaadjes eraf.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de knoflooksnippers op een lage temperatuur aan. Voeg tegen het eind de tijm toe en bak die even mee.
Verhoog de temperatuur, voeg de bieten toe en vermeng alles. Strooi zout en peper erover naar smaak. Bak dit 2 miniuten al roerend. Blus af met azijn en laat het afgedekt op een lage temperatuur 25-35 minuten garen. Giet zo nodig water bij.
Zet intussen het water voor de spaghetti op en kook die volgens de aanwijzing op de verpakking al dente.
Giet de spaghetti af, laat even uitlekken en doe het bij de bieten. Meng alles goed en breng op smaak met citroensap. Laat het geheel in de koekenpan op een lage temperatuur 2-5 minuten intrekken en roer intussen een paar keer tot al het vocht is opgezogen. Schep de pasta in de borden en strooi er groenten bij en/of vlees.
88
88
Recept en tekst br Rangel Geerman ofm
Stadsklooster San Damiano ’s Hertogenbosch