Rode kool salade

Uitzien naar Licht – Verwachten

Paars  is de liturgische kleur in deze periode, in protestante en katholieke kerken.
Paars is in de bijbel een kleurstof die verkregen werd uit zogenaamde purperslakjes .
De kostbare kleurstof werd met name gebruikt voor de gewaden van priesters en
koningen en bij de aankleding van de tempel.

De kleur herinnert gelovigen, mede door haar terughoudende karakter, dat zij zich
richten op een bijzondere koning, die niet uit is op macht en geld, maar vrede zoekt in verbondenheid met alle mensen, ongeacht hun afkomst of herkomst. Een mens die
vrede zoekt met de aarde om een duurzame toekomst mogelijk te houden.

In een recept kun je als paarse symbool-kleur in dit seizoen, bieten of rode kool gebruiken. Maak er een lekkere stamppot van, of een eenvoudige salade.
 

Ingrediënten

  • kleine rode kool
  • eventueel 2 fijngesnipperde appels

Voor de dressing:

  • 2 uitjes
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels olie
  • zout, peper en een mespuntje suiker

Bereiden

  • Snijd of schaaf de rode kool heel fijn.
  • Maak de dressing door de uitjes te snipperen en door de mosterd te roeren. Voeg zout, peper, suiker en azijn toe tot een papje. Roer tot slot de olie erdoor.
  • Vermeng de kool met de dressing en stap met een houten lepel de dressing er goed door. Laat ca. 45 minuten intrekken en stamp nog een keer. De kool kneust daardoor en kan de dressing beter opnemen.
  • Versnipper eventueel de appels en strooi die er vlak voor het opdienen overheen.

 

 

Tekst en foto’s: Tini Brugge
Recept: Koken met bezieling,
zr. Chiara Bots osc.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Advent, Hoofdgerechten, Salades met de tags , , . Bookmark de permalink.