Spinazieschotel bij Ezechiël

 

Traditiegetrouw wordt in de paasnacht gelezen uit de profetie van Ezechiël:

‘Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven.
Ik zal je versteende hart uit je lichaam halen
en je er een levend hart voor in de plaats geven’

– Ezechiël 36 vers 26 –

 

8

De naam Ezechiël betekent: “moge God je sterken”.
Op 10 april is het zijn feestdag.

Ezechiël gebruikt krachtige beelden. Zoals het beeld van de sterke hoge ceder waarin veelkeurige vogels nestelen en in zijn schaduw vele volken wonen – Ezechiël 31 vers 3-6.

Een ander beeld gaat over de kookpot, met veel vlees erin, een krachtige bouillon dus. Maar het vele vlees en het bloed dat daarmee vergoten werd, is een beeld van onreinheid. – – Ezechiël 24- Daarom kiezen we voor een vegetarisch gerecht in deze tijd van een nieuwe schepping.

In de lente zie je de levenskracht in al het groen om je heen. Ook spinazie is weer volop verkrijgbaar in dit seizoen. Spinazie is het krachtvoer voor de stripheld Popeye.
Een terechte keuze, want spinazie bevat allerlei gezonde elementen.
In het land van de bijbel groeide volop wilde spinazie zoals ganzenvoet en melde.
Het was destijds het voedsel van de armen – Job 30, vers 4.88

88

88

Ingrediënten

8 eetlepels olijfolie
8 teentjes uitgeperste knoflook
(of 8 fijngesneden bosuitjes)
8 eetlepels tomatenpuree
8 theelepels citroensap
1,5 kg spinazie
8 eieren
mespuntje cayennepeper, zwarte peper,
komijn en zout naar smaak

 

Bereiding

Verhit de olie zachtjes in een grote koekenpan (of gebruik er twee).
Fruit de uitgeperste knoflook of de uitjes in de olie.
Voeg de tomatenpuree, de kruiden en wat zout toe.
Hak de spinazie grof, en laat deze al roerend in de pan slinken.
Het vocht moet daarbij bijna verdampen.
Klop de eieren los met citroensap en wat zout.
Schenk het mengsel op de spinazie.
Laat het onder een deksel stollen op een laag vuur.
Geef er brood bij, maar dat kan ook pasta zijn.

 

 

88

88

Tafelversiering

Maak eventueel op tafel een hartvorm met stenen. Leg daarover heen losjes groene blaadjes als verwijzing naar het stenen hart dat plaats maakt voor een levend hart.
Een uitlopende twijg, gebogen in de vorm van een hart, kan ook.

 

 

 

Tekst: Tini Brugge
Bron: Koken met bezieling,
een boek met recepten van kloosterkoks en anderen.
Kok,2011.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten, Pasen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.