Uitzicht naar een groen en feestelijk begin?
Advent.. Hoe zal ik u ontvangen??
De nacht loopt ten einde..
een twijg ontspruit, zijn oude takken lopen uit…
In de lezingen en liederen van Advent en Kersttijd klinkt de tekst van Jesaja 11 vers 1:
-een nieuwe loot aan een oude stam- als beeld van de geboorte van Jezus.
Advent is een periode van bezinning, uitzien en geloven in nieuwe levenskracht en perspectief in de persoon van Jezus, en in ons persoonlijk leven. Uitzicht is er aan de hand van Bijbelse en liturgische beelden: het groen van de hoop en het wit van het feest. Samen vieren, samen aan tafel?
Daarom een recept met spruiten en witte kool, samen in een gerecht. Het zijn beide passende wintergroenten. Spruiten – in feite okselknoppen – als beeld van nieuwe loten aan een oude stam. De wilde spruitkool is al heel oud. Plinius (*79) vermeldt in Naturalis Historia een kool met zachte eetbare uitlopers. Witte kool heeft de liturgische kleur van het feest. Kool is ook verbonden met de uitdrukking: “ hij /zij zat nog in de kool toen ik volwassen was”.
Daarbij komen als smaakmakers citroen en de kruiden koriander en komijn, die ook reeds in de tijd van de Bijbel bekend waren en voorkomen in teksten.
Een eenvoudige maaltijd voor de Advent.
In de Oosters -Orthodoxe kerken is Advent een vastentijd. Combineer het gerecht met bijvoorbeeld aardappelpuree. In de Kersttijd kunt u het eventueel feestelijk aankleden met rode cranberries (van Terschelling…?)
Ingrediënten
500 gr spruiten
300 gr witte kool
200 gr uien
1 citroenschil (biologisch) geraspt
1 eetlepel koriander
1 eetlepel komijn
plantaardige bakolie ca. 6 eetlepels
Bereiden
Snijd de uien in kleine stukjes.
Roerbak of wok ca. 5 minuten in de olie de ui met de geraspte citroenschil en kruiden.
Snijd de witte kool in reepjes of stukjes en halveer de spruitjes.
Roerbak het geheel aansluitend ca. 15 minuten, af en toe omscheppen.
Bron: recept van Carolien Looman,
kok bij het voormalige milieuklooster Stoutenburg
Tekst en foto’s: Tini Brugge