Sterrensoep met pastinaak

ster-doorsnede pastinaak

Sterren, ze horen erbij in de tijd van Advent, Kerst en Epifanie.
In de Advent – als de nachten langer en donkerder worden-  herinnert een ster aan het  goddelijk licht dat zich openbaart met de komst van Jezus. We zien er elk jaar weer naar uit. In de tweede brief van Petrus  staat:

“ Dit is mijn geliefde zoon, in hem vind ik vreugde “ (…) U doet er goed aan uw aandacht altijd daarop gericht te houden, als op een lamp die in een donkere ruimte schijnt, totdat de dag aanbreekt en de morgenster opgaat in uw hart .

De geboorte van Jezus  wordt gevierd als op het noordelijk halfrond  de zon weer in kracht toeneemt. De morgenster is een verwijzing naar Jezus.

Hij is het licht van de wereld, een licht voor alle volken.
Zacharias zal, als hij het kind ziet, uitroepen:

“ met eigen ogen heb ik de redding gezien (..)
een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen
en dat eer strekt van Israël uw volk” 
– Lucas 2, vers 30-32 –

Een heldere ster wijst de drie wijzen de weg naar de plaats waar Jezus geboren is.
Na de ontmoeting met hem en zijn ouders, veranderen zij het spoor in hun leven:
zij kiezen voor een andere weg.

Pastinaak Pastinaca sativa

Het is een ‘vergeten groente’ die nu weer volop verkrijgbaar is. Het was  een belangrijk volksvoedsel, voordat de aardappel  in Europa kwam en als cultuurgewas  werd ontwikkeld.

In de natuur groeien ook pastinaken, maar de wortel daarvan is wat zurig. De witte  ‘zoete” wortel blijft in de moestuin  ’s winters in de grond houdbaar, ook bij vorst. In allerlei gerechten kan de winterwortel vervangen  worden door de wortel van de smaakvolle pastinaak.

 

Ingrediënten

2 l water
2 bouillonblokjes (naar keuze rund of groente)
2 pastinaken, gewassen en geschild
10 stengels selderijblad (van een knol-of bleekselderij)
1 ui
2 laurierblaadjes
4 theelepels  gekneusde jeneverbessen

 

Bereiden

Houd 2 theelepels jeneverbessen en een pastinaak apart.
Verhit het water met alle overige ingrediënten en laat de bouillon ca. 40 minuten trekken.

Snijd uit de achtergehouden pastinaak sterren en kook die kort, beetgaar apart in ruim water.
Zeef de bouillon, voeg de sterren toe en twee lepels- niet mee gekookte –jeneverbessen en serveer.

 

 

 

 

Recept: Gert Vos
Hemelse spijzen, een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis.
Tekst: Tini Brugge

 

 

Dit bericht is geplaatst in Kerst en kersttijd, Soepen met de tags , . Bookmark de permalink.