In de Goede Week wordt het vasten afgerond.
In de acht dagen van Palmpasen tot Pasen staan centraal:
Palmpasen
de intocht van Jezus als vredesvorst in Jeruzalem.
De Palmzondag is de schakel tussen de 40-dagentijd en de Goede Week
Witte Donderdag
het laatste avondmaal met de leerlingen,
de eenzaamheid in de Hof van Getsemané
Goede Vrijdag
de overlevering en veroordeling van Jezus, zijn lijden en de kruisdood
Stille Zaterdag
Pasen
de verrijzenis uit de dood.
In de christelijke traditie wordt de symboliek bepaald door de herinnering aan het leven uit de dood, de opstanding van Jezus.
Eten volgens het seizoen in april
Bij de afronding van de vasten passen eiwitvervangers zoals gedroogde bonen en erwten.
Prei, biet, wortelen en uien blijven als bewaargroenten beschikbaar.
Vers groen is een beeld van nieuw leven;
lentegroen zoals spinazie, raapstelen, tuinkers, waterkers, postelein, rucola en snijsla zijn weer leverbaar vanaf de koude grond.
Eieren passen bij Pasen als verwijzing naar het nieuwe leven.
Denk aan de (“bevrijde”) scharrelkip.
In de vastentijd werden volgens bepaalde tradities geen eieren gegeten.
Met Pasen weer volop! De kleur wit is de liturgische feestkleur.
Het eten van lam herinnert aan het Joodse Pasen:
het eerstgeboren lam (ram), uit de kudde werd als offer naar de tempel gebracht en aan God opgedragen. Jezus wordt wel beschouwd als het paaslam.
Paasbrood
Ook het bakken van speciaal paasbrood is in allerlei landen bekend, evenals het bakken van paaskoekjes en paascake is het een traditie. Het paasontbijt herinnert aan de gewoonte om in de paasnacht te waken tot aan het ochtendgloren. Vaak had men vanaf Goede Vrijdag gewaakt en gevast.
Recepten bij de Goede Week bij: