Zevenkruidenmaal

Voor Maria: een tafelgebed

Goede geuren verwijzen naar de onzichtbare aanwezigheid van Maria. Bloemen die geuren zijn lelies en rozen en ook de zeven balsemkruiden die volgens een legende achterbleven op de plek waar Maria gestorven is. Die kruiden zijn volgens dit verhaal: lavendel, marjolein, hysop, citroenmelisse, basilicum, rozemarijn en tijm.

 

 Ingrediënten

800 g verse kapucijners
750 g verse geitenkaas
2 kroppen sla
200 g zwarte olijven
2 theelepels grof zeezout

7 kruiden:
4 theelepels basilicum
2 eetlepels tijm
2 eetlepel rozemarijn (fijngemalen)
4 theelepels marjolein
2 eetlepels citroenmelisse
4 eetlepels sesamzaad
8 eetlepels hysop

Voor de marinade
2 eetlepels lavendelknoppen of bloemzaadjes
10 eetlepels olijfolie
4 eetlepels honing
2 eetlepels citroensap

 

Bereiding

Maak een marinade van de olijfolie, lavendelknoppen, honing en citroensap. Leg hierin de geitenkaas en laat een nacht in de koelkast intrekken.
Maal basilicum, tijm, rozemarijn, marjolein, citroenmelisse, sesamzaad en het grove zeezout met elkaar fijn.
Kook de jonge, verse kapucijners in 10 minuten gaar. Pluk de sla in stukken en meng het met hysop, kapucijners en olijven. Schep het mengsel op 8 borden. Snijd de geitenkaas in 8 plakken en leg die boven op de salade.

 

 

Recept: Gert Vos Hemelse Spijzen (Ten Have/Lannoo, 2004) 
Gebed: Tini Brugge

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Salades met de tags , , , , . Bookmark de permalink.