Zomer
De zomer is de tijd van vrucht zetten. De zorg om de groei van het gewas en een
goede vruchtzetting is groot. Niet alleen de hoeveelheid is van belang, maar ook
de kwaliteit. Hoe zien de vruchten en de oogstproducten eruit?
Je hebt nu eenmaal goede en slechte vruchten. Vruchten die tot volle wasdom
gekomen zijn , hebben vaak een goede geur, smaak en kleur. Andere vruchten of
oogstproducten kunnen aangetast zijn door ziekte zoals schimmels of ongedierte.
Neerslag of droogte kunnen de oogst nadelig beïnvloeden. De angst daarvoor is
groot en komt vaak tot uiting in weerspreuken.
Koken met zomergroenten, fruit en vruchten, kruiden
Groenten en vruchten zijn er in overvloed: bleekselderij, bloemkool, broccoli en
andere koolsoorten, courgette, sla in diverse soorten , knolvenkel , komkommer,
tomaat, koolrabi, paksoi, peulen en doperwten , prei, rode biet, snijbiet, snij- en
sperziebonen, tuinbonen , tuinkers, ui, waterkers , zomerwortel en zomerpostelein.
De verse groenten worden rijkelijk aangevuld met vruchten zoals aardbeien,
bessen, bramen, frambozen, kersen en kruisbessen.
Vruchten zijn toepasbaar in voorgerechten, hoofdgerechten en natuurlijk in
toetjes en gebak.
Ook veel keukenkruiden zijn nu volop vers te plukken.
Herfst
Elk seizoen wordt gekenmerkt door speciale geuren.
In de herfst is dat de geur van rijpend fruit en van het bos.
Paddenstoelen zoeken is in veel landen nog algemeen gebruik.
In Nederland kun je vooral op boerenmarkten en in natuurvoedingswinkels heerlijke soorten kopen. Paddenstoelen worden wel gezien als beeld van vergankelijkheid.
Ze zorgen voor afbraak en vertering, waardoor nieuw leven mogelijk wordt.
Noten zijn eveneens volop voorradig, ze manifesteren de vruchtbaarheid.
Noten verbergen de levenskracht voor een nieuwe boom onder een harde schil.
Bloemen bloeien in warme tinten totdat de nachtvorst als kille meester toeslaat.
Een sfeer van voltooiing schenkt verstilling.
Seizoensgroenten
Zolang de nachtvorst uitblijft, zijn late zomergroenten nog vers van het land te halen: sla,
bleekselderij, kool, bloemkool en broccoli, knolvenkel, paksoy, pompoen, snijbiet, boontjes. Een aantal herfstgroenten zoals andijvie en groenlof kan wel wat nachtvorst hebben, maar niet te veel. Veldsla groeit dapper door.
Tomaten, paprika’s en aubergines komen nog steeds uit de koude kas.
Alle ondergrondse groenten, zoals wortelen en bieten, kunnen zolang de vorst niet echt in de grond zit, vers geoogst worden. De oogst van druiven, appels en peren wordt deze maand, vóór de vorst, afgerond.
Oktober is in vele landen vooral de maand van noten en paddenstoelen.