Zuurkoolpannenkoekjes uit Polen

Volyn, een streek in de Oekraïne die vroeger bij Polen behoorde, kende een traditionele Kerstmaaltijd met 14 gangen. Veertien gangen vanwege de verwijzing naar:
Christus (zijn geboorte), Maria (zijn moeder) en de 12 apostelen.

 

Traditioneel 14 gangen gerecht uit Polen

Het hoofdgerecht met Kerst bestond uit karper.
Eén van de andere veertien gangen bestond vaak uit een bietensoep, zuurkoolpannenkoekjes en een Kerst-compôte met 12 vruchten.

Recept voor borscht – bietensoep
Recept voor Kerst compôte met 12 vruchten

 

Zuurkoolpannenkoekjes
zonder melk of boter, ca. 6 stuks

Ingrediënten

150 g bloem
2 eieren
1 dl pils
1 dl water
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
olie om in te bakken

vulling:

150 g zuurkool
1 eetlepel geplette jeneverbessen
150 g champignons
1 uitje
1 eetlepel olie
bloem

 

Bereiden

Maak het beslag door bloem in een kom te doen. Daarin een kuiltje maken en in dat kuiltje eieren klutsen met pils, water, olie en wat zout. Kwartier laten staan.

Voor de vulling: zuurkool met jeneverbessen ca. 15 minuten koken. Ondertussen champignons in plakjes met  fijn gesneden uitje zachtjes fruiten, niet te bruin.  Bloem erover en dan mengen met de uitgedrukte zuurkool. Even verwarmen en met peper en zout op smaak brengen.

Bak met het beslag- in olie- pannenkoekjes van ca. 20 cm.
Zuurkool erover verdelen en oprollen.

 

 

Bron:
Janny de Moor in:
Aan tafel, bijzondere Europese Streekgerechten

 

 

Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Kerst en kersttijd, Pannenkoeken met de tags , , , . Bookmark de permalink.