Volyn, een streek in de Oekraïne die vroeger bij Polen behoorde, kende een traditionele Kerstmaaltijd met 14 gangen. Veertien gangen vanwege de verwijzing naar:
Christus (zijn geboorte), Maria (zijn moeder) en de 12 apostelen.
Traditioneel 14 gangen gerecht uit Polen
Het hoofdgerecht met Kerst bestond uit karper.
Eén van de andere veertien gangen bestond vaak uit een bietensoep, zuurkoolpannenkoekjes en een Kerst-compôte met 12 vruchten.
Recept voor borscht – bietensoep
Recept voor Kerst compôte met 12 vruchten
Zuurkoolpannenkoekjes
zonder melk of boter, ca. 6 stuks
Ingrediënten
150 g bloem
2 eieren
1 dl pils
1 dl water
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
olie om in te bakken
vulling:
150 g zuurkool
1 eetlepel geplette jeneverbessen
150 g champignons
1 uitje
1 eetlepel olie
bloem
Bereiden
Maak het beslag door bloem in een kom te doen. Daarin een kuiltje maken en in dat kuiltje eieren klutsen met pils, water, olie en wat zout. Kwartier laten staan.
Voor de vulling: zuurkool met jeneverbessen ca. 15 minuten koken. Ondertussen champignons in plakjes met fijn gesneden uitje zachtjes fruiten, niet te bruin. Bloem erover en dan mengen met de uitgedrukte zuurkool. Even verwarmen en met peper en zout op smaak brengen.
Bak met het beslag- in olie- pannenkoekjes van ca. 20 cm.
Zuurkool erover verdelen en oprollen.
Bron:
Janny de Moor in:
Aan tafel, bijzondere Europese Streekgerechten